InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Once an Alien
Het Documentaire Paviljoen
Agenda
Once an Alien

Once an Alien

Semâ Bekirovic
Bosnië-Herzegovina, Nederland
2023
82 min
Tickets & Tijden
Synopsis

Uitvinder en ‘tijdreiziger’ Mirza ontvluchtte tijdens de Tweede Wereldoorlog als kind zijn geboorteland Joegoslavië. Een statenloos verblijf in diverse landen eindigde in Nederland, waar hij wortelde kinderen kreeg. Die werden met een hoop creativiteit grootgebracht: filmmaker Semâ Bekirović herinnert zich een vliegend tapijt en een robot, gemaakt van een haardroger en een vuilnisbak. Maar spreken over zijn verleden deed haar vader amper. Tot nu.

In Once an Alien doorkruisen vader en dochter samen in een camper zijn geboortegrond. Mirza schrijft in zijn dagboek, mediteert en wandelt in een spiegelpak, als buitenaardse sciencefictionheld, door de natuur en langs gebouwen waarvan een complexe geschiedenis af te lezen valt. Met de locals spreken ze onderweg over tijdreizen en nostalgie.

Ondertussen stelt Bekirović haar vader vragen over zijn geschiedenis, waarin trauma, creativiteit en tijdsbeleving een rol spelen. Wat betekent het om in verschillende talen te denken? Welke jeugdherinneringen heeft hij en naar welke tijd zou hij willen reizen? In hun aftastende, soms ingewikkelde gesprekken zetten ze liefdevolle stappen naar spiritueel herstel.

Lees verder
Tickets & Tijden
wo 30 oktober
Onderdeel van Once an Alien + Conversation
19.30–21.17
Het Documentaire Paviljoen: De Spiegel
Subtitled in English

Stills

0
0
1
0
1