Chile, Obstinate Memory
Na de val van Pinochet keert regisseur Patricio Guzmán na 23 jaar terug naar zijn land. In zijn koffer zit zijn trilogie The Battle of Chile. Dit werk over de opkomst van de partij van Salvador Allende en de gewelddadige militaire staatsgreep in 1973 is de hele wereld rondgegaan, maar werd in Chili nooit vertoond.
Guzmán wil de rol van herinneringen onderzoeken en merkt dat veel landgenoten hun trauma’s diep hebben weggestopt. Met mensen die dicht om Allende heen stonden, bekijkt hij de film. Sommigen herkennen zichzelf in de zwart-witbeelden, maar vooral ook ongelofelijk veel vrienden en familieleden die zijn “verdwenen”, zoals het eufemistisch wordt genoemd.
Van de hoop op een betere, rechtvaardige toekomst die Allende voor hen belichaamde, hebben de jongeren die geboren werden tijdens de dictatuur geen weet. Zij kennen meestal alleen de officiële versie van de geschiedenis. Een groep studenten die The Battle of Chile bekijkt, is dan ook in shock. De emoties en gesprekken na afloop zijn heftig en waardevol; een prachtig voorbeeld van wat documentaire kan losmaken en bewerkstelligen.