The State Against Mandela and the Others
Camera’s waren er niet te vinden in de rechtszaal toen Nelson Mandela en negen andere beklaagden in 1964 werden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Wel liep er constant een geluidsrecorder mee. Regisseurs Nicolas Champeaux en Gilles Porte zagen de onbenutte mogelijkheden van die 256 uur aan audio en maakten er een levendige terugblik op de tijd van apartheid mee. De ondervragingen worden niet alleen kracht bijgezet door middel van animaties in grauwe, soms abstracte krijtschetsen, maar ook door interviews met direct betrokkenen, die het beruchte Rivoniaproces via een koptelefoon opnieuw beleven.
Met zijn afwisseling tussen archiefbeelden, animaties en gesprekken met onder anderen Winnie Mandela en David Yutar, zoon van aanklager Percy Yutar, geeft The State Against Mandela and the Others een geschiedenisles die je onmogelijk uit een boek kunt halen. Al is het maar om de kleinerende intonatie van de aanklager te kunnen horen tegenover de kalme, weloverwogen toon van de beschuldigden. Het proces is ruim vijftig jaar oud, maar nu dichterbij dan ooit.
Op basis van het audio-archief maakten Porte en Champeaux ook de VR-ervaring Accused no. 2: Walter Max Sisulu, te zien op de IDFA DocLab-expositie in de Brakke Grond.