Newsreel 242 – Sunny Railways
Newsreel 242 - Sunny Railways was onderdeel van het IDFA programma in 2023, en werd teruggetrokken door de filmmaker. Op verzoek van de filmmaker publiceren we de volgende tekst:
"This film was one of 12 to withdraw from participation at IDFA 2023, amongst 28 total withdrawals that included moderators, jury, and others in protest at the festival's damaging denunciation of an action in solidarity with Palestine that took place on the opening night of the festival. At the time, the festival erased all information relating to the films withdrawn in protest from the website. In response to the publication of the Palestine Film Institute's 'Industry Protocol in Times of Genocide' in August 2024, and as a gesture towards transparency, IDFA reinstated the information relating to the withdrawn films in September 2024. No further accountability has been taken.” - The Palestine Film Institute on behalf of the filmmakers, for the full statement click here
Film Synopsis
In 1947 legden 211.000 Joegoslavische en 5.735 buitenlandse jongeren met veel enthousiasme een 242 kilometer lange spoorlijn tussen Sarajevo en Šamac aan. Een bioscoopjournaal uit die tijd toont de mierenarbeid, met schoppen, houwelen en spaden in zeven maanden uitgevoerd. Newsreel 242 – Sunny Railways brengt een eerbetoon aan de door idealisme gedreven jongeren, maar is ook een elegie voor het verlies van hoop op een betere wereld.
“De visioenen van de toekomst zijn gestikt in rivieren van bloed en massagraven”, zegt de voice-over. De constatering slaat op het bloedig uiteenvallen van Joegoslavië, maar heeft een wijdere strekking. Het op de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog aangelegde, in de Bosnische oorlog beschadigde en in het nieuwe millennium in onbruik geraakte spoortraject doet nu denken aan een overblijfsel van een oude beschaving.
Waarden van vervlogen tijden, zo stelt dit documentaire essay, moeten we opnieuw ontdekken – in de unieke geschiedenis van de spoorlijn schuilen blijvend ideeën over een wereld voorbij het kapitalisme.