Enjoy Your Meal - How Food Changes the World
Documentairemaker Walter Grotenhuis herinnert zich nog goed hoe hij als kind uitkeek naar de zondag: dan werd er bij hem thuis bij de lunch vlees gegeten. Nu, een aantal decennia later, is dat geenszins bijzonder meer. Met dank aan de globalisering kunnen we elke dag precies eten wat we willen, ongeacht het seizoen en ook nog eens voor de laagste prijzen. Maar wat zijn de consequenties daarvan? Naar aanleiding van één lekkere maaltijd die in de duur van de documentaire bereid wordt in een Nederlandse keuken, volgt Grotenhuis het spoor van de ingrediënten en toont de gevolgen van deze voedselproductie op de omgeving. Het voert hem naar Brazilië waar de massale ontbossing noodzakelijk om sojabonen te kunnen verbouwen een grote impact heeft op het leven van een lokale indianenstam. In de Filipijnen zorgt de explosieve aanleg van garnalenkwekerijen ervoor dat plaatselijke vissers amper meer kunnen overleven. En in Kenia veroorzaakt de massaproductie van sugar snaps voor ernstige irrrigatieproblemen. In de traditie van series en films als , ., en , stelt Grotenhuis vragen bij onze huidige voedselindustrie, zonder daarbij per se met een veroordelende vinger te wijzen.