Bistro in Vitro
Een gebreide steak, 3D-geprinte mergeieren, exquise lab-parels en exotische vleesoesters staan op het futuristische menu van Bistro In Vitro, een fictief restaurant met kweekvleesgerechten die mogelijk ooit op je bord belanden. Door de grenzen van onze eetcultuur te verkennen en verleggen, laat het online project zien dat kweekvlees meer is dan inferieure vleesvervanging. Filosoof en wetenschapper Koert van Mensvoort bracht met zijn organisatie Next Nature Network vorig jaar al uit, precies een jaar na de presentatie in Londen van de eerste kweekhamburger. Ook zijn website Bistro In Vitro wil tot nadenken stemmen over de ethiek, esthetiek en de toekomst van gekweekt vlees. Er staan toekomstige culinaire gerechten en video-interviews met visionaire wetenschappers, experts, gerenommeerde chef-koks en critici van kweekvlees op. Kweekvlees wordt in het lab gemaakt met behulp van myosatellietcellen die in het hele lichaam voorkomen, klaar om te veranderen in volwassen spiercellen. Veel mensen hebben nog weerzin tegen dit soort vlees uit het lab. Toch zijn de grenzen tussen natuur en techniek al langer aan het vervagen, zo schreef Van Mensvoort eerder al in de publicatie . Kweekvlees slecht dat onderscheid tussen “geboren” en “gemaakt.”