Need for Meat
Marijn, een jonge Amsterdamse moeder, probeert van haar vleesverslaving af te komen door in de leer te gaan bij een slachter en te rade te gaan bij een psycholoog. Waarom kamp je als vleesjunk met een knagend schuldgevoel? En waarom lijkt de afstand tussen het abstracte stukje vlees op je bord en het beest waar het vandaan komt zo groot? Om tot een antwoord te komen, onderneemt Marijn Frank – televisiemaker en voedseljournalist van beroep – een persoonlijke, blikverbredende, grappige, dappere queeste langs hersenonderzoekers, kweekvleesontwikkelaars, honderdduizend plofkippen, een sexy kok en het vleesvrije bord van haar dochtertje Sally. Ondertussen galmen de nieuwe overwegingen na in haar hoofd, fantaseert ze over vlees, geeft ze thuis haar dochter een prakje of tikt ze onderweg een broodje filet americain weg. Als rode draad dienen haar wekenlange stage in het slachthuis, waar ze opklimt in de uitbeenketen en de aansluitende sessies met haar psycholoog over de vorderingen die ze maakt. Tot de dag aanbreekt dat Marijn zelf aan de beurt is om het schietpistool ter hand te nemen en ze moet besluiten waar ze staat. Over de symbolische waarde van vlees, morele waarden en hypocrisie. En de half miljard dieren die jaarlijks in Nederland worden geslacht.