Food For Love - A Shtetl That's No Longer There
“En met wie trouwde je?” plaagt Heddy Honigmann haar moeder Sonia, die in haar jeugd voor de grootste schoonheid van Lima doorging en de rijkste mannen kon krijgen. “Mijn vader, de schlemiel!” Waarop Sonia uitlegt waarom ze uitgerekend op die armoedzaaier viel: beiden hadden een verfijnde kunstzinnige smaak. is een aflevering uit een serie over gerechten die van grote betekenis zijn in de herinnering van degenen die ze bereiden en verorberen. Heddy Honigmann bevraagt buiten beeld haar 75-jarige moeder, terwijl deze in haar woning aan een Amsterdamse gracht Heddy’s favoriete recept uit de Jiddische keuken klaarmaakt: vrennekes – in deeg verpakte bolletjes aardappelpuree met gesnipperde uien, gekookt in een grote pan water en geserveerd met crème fraîche. Sonia vertelt hoe ze in 1939, twee maanden voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, met haar moeder en zusje uit het Poolse Grabowiec naar Peru emigreerde. De achtergebleven familie, waaronder de mooie jonge tante Ruchel, werd vervolgens merendeels door de nazi’s vermoord. Oude familiefoto’s illustreren de herinneringen, als het ware gevoed door de liefdevol bereide vrennekes. Zodra een afgemeten portie klaar is voor de pan, stift Sonia haar lippen en draagt ze een gedicht voor.