The Golden Thread
In de hoogtijdagen van de jute-industrie konden miljoenen mensen in Bengalen leven van dit zware werk, dat nauwelijks is veranderd sinds de industriële revolutie. De honderd jaar oude onderdelen werden keer op keer gerepareerd. En staatssteun hield dit duurzame alternatief voor plastic draaiende. Maar de toekomst ziet er somber uit.
In prachtig gecomponeerde beelden toont Nishtha Jain (Gulabi Gang (2012), Lakshmi and Me (2007)) de laatste overblijfselen. Ze volgt de hele productieketen – van het snijden en drogen van het riet langs de rivier tot het weven in twee van de grootste jutefabrieken in de regio. Langs eindeloze rijen antieke weefgetouwen, in een lucht vol vezelstof, voeren arbeiders hun routineuze werk uit. Ongelukken en vastgelopen machines zijn schering en inslag, uitputting staat af te lezen op de gezichten van de arbeiders.
Ondertussen strijdt de vakbond voor een minimumloon van omgerekend 250 dollar per maand. In de pauze spreken de werknemers zich uit: tegenwoordig geeft niemand nog om kwaliteit, maar alleen om goedkope productie. Niet veel later sluit een van de fabrieken na meer dan honderd jaar haar deuren.
Op 15 Nov. is er tussen 14:00 en 15:00 uur een Filmmaker Talk met Nishtha Jain in ITA: Studio 1.