InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
De Light Catcher in IDFA Vondelpark

De Light Catcher in IDFA Vondelpark

Speciaal voor de foyer van het IDFA Vondelpaviljoen creëerde het ontwerpersduo Designers of the Unusuals een uniek lichtkunstwerk: de Light Catcher.

Zeewier

De Light Catcher is gemaakt van in het lab voortgeplante en in zee gekweekte inheemse algen en zeewier, die verwerkt zijn tot een materiaal dat door hen zelf werd ontwikkeld, genaamd Wierwaar, waarmee het lichtkunstwerk 3D is geprint. Het lichtkunstwerk is 1 bij 3 meter groot en hangt in de foyer boven de monumentale trap. Deze bestaat uit modulaire elementen, die cellen van algen voorstellen en het gevoel geven van een onderzees kelpwoud. Hierin combineren zij verschillende soorten micro en macro algen (zeewier), die het licht anders reflecteren, en leiden tot een scala aan kleuren en lichtreflecties, die met de dag, afhankelijk van het inkomende licht in combinatie met de dynamische aanlichting, continu veranderen tot een steeds ander karakter.

Designers of the Unusual

Het ontwerpersduo Designers of the Unusual, bestaande uit Maartje Dros en Eric Klarenbeek, combineert social design met technologie vanuit een ecologisch oogpunt. In hun werk zoeken zij naar nieuwe betekenissen in (bio)technologie om te komen tot nieuwe infrastructuren voor lokale productie. Zo verbinden ze zeeboeren, ambachtslieden, biologen, laboranten, makers en gebruikers.

JC Art Fund

De Light Catcher is aangekocht door het JC Art Fund en in langdurig bruikleen gegeven aan IDFA. Het fonds is een initiatief van kunstliefhebbers die kunst in de openbare ruimte willen stimuleren om zo het werk van vooral jonge makers aan een zo breed mogelijk publiek te laten zien. Vanuit het fonds zijn Diane en Edward van der Marel als Dikke Vrienden van het eerste uur zeer betrokken bij IDFA én bij het bruikleen van de Light Catcher.

“De kunst die we vanuit het JC Art Fund aankopen, combineert vaak een maatschappelijk verhaal met esthetiek,” legt Diane uit. “Wat ik bij de Light Catcher heel mooi vind, is dat het van levend materiaal is gemaakt. Dat wordt echt de toekomst. Om duurzaam te worden, moeten we meer werken met natuurlijke materialen.”

“De Light Catcher geeft niet alleen warmte aan de foyer, ook stelt het vragen aan de bezoeker. Waar kijk ik naar? Wat betekent het om naar iets levends te kijken in plaats van naar plastic? Intuïtief klopt het gewoon, dat voel je aan. Dit is een kunstwerk dat hoop geeft voor de toekomst en tegelijk het leven leuk maakt. En de Light Catcher inspireert mij ook weer om verder te kijken.”

Vroege Vogels

Het NPO Radio programma Vroege Vogels besteedde op 19 november aandacht aan de bijzondere algentechniek van de Light Catcher. Luister hier het item terug.