InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Eerste 50 titels voor IDFA 2023 bekendgemaakt
Nieuws
Eerste 50 titels voor IDFA 2023 bekendgemaakt

Eerste 50 titels voor IDFA 2023 bekendgemaakt

Algemeen
dinsdag 19 september
Door staff

IDFA is verheugd de titelselecties bekend te maken voor het retrospectief en Top 10 van eregast Wang Bing, het retrospectief van Peter Greenaway, de twee focusprogramma's en het Corresponding Cinemas programma.

IDFA is verheugd de titelselecties bekend te maken voor het retrospectief van eregast Wang Bing en de Top 10 die hij heeft samengesteld. De 36ste editie van IDFA kenmerkt zicht door de breedste selectie films uit Oost- en Zuidoost-Azië ooit, zowel inhoudelijk als in filmtaal. Tijdens IDFA 2023 wordt Lifetime Achievement Award-winnaar Peter Greenaway geëerd met een uitgekiend Retrospectief. Ook kondigen we hier de titels van de twee Focusprogramma's Fabrications en 16 Worlds on 16 aan, samen met Corresponding Cinemas. Dit laatste is een serie vertoningen en gesprekken over de onzichtbare relaties tussen filmmakers. De 36ste editie van IDFA vindt plaats van 8 tot en met 19 november 2023.

Eregast Wang Bing: Top 10 en Retrospectief

Documentairemaker en kunstenaar Wang Bing is een compromisloze stem in de Chinese filmwereld. Zonder schroom toont hij de sociaal-economische transformaties en lastige arbeidsomstandigheden in China. Deze thema's komen ook naar voren in zijn Top 10, waar Wang Bing ons meeneemt in een diepgravende reis door de hedendaagse Chinese cinema, met tien titels uit de afgelopen decennia. De films en de thema's zijn subtiel in hun filmtaal en vertegenwoordigen een manier van films maken die uniek is in de wereld. Tot de selectie behoort de door het IDFA Bertha Fonds gesteunde Last Train Home van Lixin Fan, een film over miljoenen fabrieksarbeiders die elk jaar naar huis reizen voor het Lentefestival.

In het Retrospectief presenteert IDFA zes films die Wang Bings innovatieve filmmakermanschap sinds 2002 illustreren. Naast zijn meesterwerk Tie Xi Qu: West of the Tracks dat een nieuw tijdperk inluidde voor de Chinese documentairefilm, bevat het programma Man in Black en Youth (Spring). Beide films gingen eerder dit jaar in première in Cannes. De selectie laat zien hoe Wang Bing oog heeft voor het menselijke in ontmenselijkende systemen. Andere films die vertoond worden, zijn Alone, 'Til Madness Do Us Part en Mrs. Fang. Een hoogtepunt van IDFA zal een diepgaand gesprek zijn dat artistiek directeur van IDFA Orwa Nyrabia zal hebben met eregast Wang Bing.

Peter Greenaway: Lifetime Achievement Award en Retrospectief

Ter ere van de alom geprezen en eigenzinnige filmmaker en kunstenaar Peter Greenaway kondigt IDFA een selectie aan van zes van zijn films die tijdens het festival vertoond zullen worden. De selectie uit Greenaway's uitgebreide filmografie richt zich vooral op de manier waarop hij in zijn werk filmgenres overstijgt en zijn rebelse houding ten aanzien van de geldende regels voor fictie of non-fictie. De serie is een afspiegeling van zijn non-conformistische en visueel uitgesproken stijl, en bevat de kannibalisme-satire The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover en gefictionaliseerde biopic Rembrandt's J'Accuse over de controverses rondom Rembrandts meesterwerk De Nachtwacht. Tijdens een unieke bijeenkomst deelt Peter Greenaway zijn creatieve proces met het publiek via een verrassingsfilm en een uitgebreid gesprek met IDFA's artistiek directeur Orwa Nyrabia.

Focusprogramma: Fabrications

Fabrications verkent de unieke vertrouwensband tussen documentaire en publiek, en presenteert tien films waarin de waarheidsbelofte van het genre wordt onderzocht. Het programma beantwoordt geen vragen, maar verkent de documentairevorm vanuit de tegenstelling realisme vs. realiteit. Het publiek wordt zo aangemoedigd om dieper na te denken over hoe dit op het doek in beeld wordt gebracht. In deze serie komt de vraag aan de orde in hoeverre onze realiteit onze verzinsels beïnvloedt en andersom. Het programma omvat onder andere Letter from my Village, de docufictie van wijlen Safi Faye over haar geboortedorp, en Massoud Bakhshi's caleidoscopische stadsportret Teheran Has No More Pomegranates! De eerste vier titels in het programma zijn nu onthuld; de overige titels worden in oktober bekendgemaakt.

Focusprogramma: 16 Worlds on 16

In een terugblik op 100 jaar 16mm sinds Kodak dit filmformaat introduceerde, verkent dit focusprogramma op welke manier de geschiedenis van de documentairefilm hierdoor is beïnvloed. Dankzij het goedkopere en lichtere alternatief voor 35mm-camera's was het mogelijk meer te experimenteren en gaf het onafhankelijke filmmakers de kans om tot bloei komen en ondervertegenwoordigde gemeenschappen een stem te geven. Zo maakte Sara Gómez in On the Other Islandde intersectionaliteit in Cuba zichtbaar. De selectie bevat daarnaast klassiekers uit de cinema verité zoals Daguerréotypesvan Agnès Varda, en voorbeelden van films die vanwege de censuur hun kritiek op autoriteiten in metaforen verpakken, zoals in First Case, Second Case waar Abbas Kiarostami het revolutionaire gedachtengoed onderzoekt.

Corresponding Cinemas

Corresponding Cinemas stelt onderlinge verbindingen en creatieve invloeden centraal door te onderzoeken hoe het werk van een filmmaker het werk van anderen inspireert. Het programma begint met beeldend kunstenaar Sky Hopinka, en verkent vervolgens het werk van en de relaties tussen Basma Alsharif, Jumana Manna, Ibrahim Shaddad en Abderrahmane Sissako. De serie, voorzien van introducties en gesprekken, omvat negen titels van deze filmmakers.

De 36ste editie van IDFA vindt plaats van 8 tot en met 19 november in Amsterdam. De algemene kaartverkoop start op 30 oktober. De titels voor de competitieprogramma’s worden woensdag 18 oktober bekendgemaakt tijdens de IDFA 2023 persconferentie. Deze is live te zien op IDFA.nl.