Het programma van de openingsweek is compleet!
Van 16 tot 23 maart opent het Vondelpark Paviljloen met een feestelijk openingsprogramma. Een veelzijdig palet aan filmmakers, kunstenaars en scholieren zal deze week inluiden met een door hen zorgvuldig samengesteld programma, dat we nu bekend maken.
Wat is de rol van documentaire in deze turbulente tijden?
Met deze vraag zijn curatoren benaderd om een programma van een dag samen te stellen met eigen films en die van hun voorbeelden en leeftijdsgenoten, met talks en workshops, met performances en andersoortige programma’s. Het resultaat is een caleidoscopisch programma bestaande uit korte film-selecties – van klassiek tot niche en experimenteel – een expositie met Virtual Reality-werken waarin de grenzen tussen kunst, technologie en realiteit vervagen, klassieke en recente films, nagesprekken, muziek, onverwachtse ontmoetingen, culturele uitwisselingen en meer.
Ester Gould
Op 16 maart bijt gevierd documentairemaker Ester Gould het spits af. Zij verkent research als kern van het creatieve proces en als een eigen manier van kijken. Ze selecteerde een aantal films van makers die haar hierin inspireren, waaronder een vroeg werk van Martin Scorsese.
Vincent Monnikendam
Vincent Monnikendam zal als tweede filmmaker 17 maart voor zijn rekening nemen. Zijn beroemdste film Moeder Dao, de schildpadgelijkende bestaat geheel uit archiefmateriaal, maar tijdens zijn programma voor de opening wil de gevierd filmmaker ons vooral laten kijken naar films van makers die “heel dicht bij mensen en ervaringen zijn gekomen.” Onderdeel van zijn samengestelde programma is een Mastertalk met hem, waarin hij dieper in zal gaan op vier aspecten van zijn kenmerkende werkwijze: inleving, observatie, compositie en ritme.
Jong Fruit
Dinsdag 19 maart is ingevuld door het samengestelde jongerencollectief Jong Fruit. Dit groepje bestaat uit zes jongeren tussen de 14 en 26 jaar met een grote passie voor film. De afgelopen weken volgden zij een workshop filmprogrammeren van het IDFA-team en kozen uit dertig recente korte documentaires hun favorieten. Van racisme tot kolonialisme – de selectie raakt de grote thema's van deze tijd.
Ali Eslami
Woensdag 20 maart is het de beurt aan Virtual Reality-kunstenaar Ali Eslami. Deze maker staat bekend om de manier waarop hij werelden weet te creëren die buitenaards aanvoelen en spelen met je perceptie van tijd en ruimte. In zijn universum vervagen de grenzen tussen realiteit en fictieve werelden naadloos. Voor deze dag stelde hij een programma van korte films en VR-werken samen over de vele gebieden op aarde die door oorlogen zijn getroffen en wat we daar wel en niet over weten.
Festus Toll
Vrijdag 22 maart stelt opkomend regisseur Festus Toll een programma samen over het thema 'Unmasked’. In zijn recente film The Black Pete Files ontmaskert hij de racistische boventoon van Zwarte Piet. En met de restauratie van Mandabi van de Senegalese regisseur Ousmane Sembène en werk van makers uit verschillende diaspora’s wil hij gezichten laten zien die voor een groter publiek onbekend zijn.
Aliona van der Horst
Afsluitend zal filmmaker Aliona van der Horst een programma samenstellen, rondom het thema herinnering. Van privé tot collectief, van home movies tot archiefmateriaal: “Ik wilde het thema zowel bekijken vanuit het persoonlijke, als nadenken over ons collectieve geheugen van oorlogsbeelden en de rol die archief daarin speelt. Het wordt wel gezegd dat als we ons iets herinneren, dat we ons dan eigenlijk alleen de herinnering herinneren, en dat elke herinnering als het ware over de vorige wordt opgenomen. Ik ben nieuwsgierig naar de relatie tussen film en herinneringen.”