InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
IDFA presenteert: de gloednieuwe filmselectie voor het onderwijs!
Nieuws
IDFA presenteert: de gloednieuwe filmselectie voor het onderwijs!

IDFA presenteert: de gloednieuwe filmselectie voor het onderwijs!

Algemeen
maandag 24 juni
Door Staff

Vanaf vandaag kunnen scholen zich inschrijven voor een bezoek aan de schoolvoorstellingen tijdens IDFA 2024 (14-24 november). Tijdens IDFA zien leerlingen en studenten in verschillende Amsterdamse filmtheaters documentaires die op een persoonlijke en creatieve manier de leefwereld van vaak jonge hoofdpersonen in beeld brengen.

Jaarlijks vinden tijdens IDFA in de ochtenden van het festival speciale schoolvoorstellingen plaats in Pathé Tuschinski, Pathé Noord, het Ketelhuis, Eye Filmmuseum, Kriterion, Rialto en De Balie. Dit programma wordt jaarlijks door meer dan tienduizend scholieren en studenten van het primair en voortgezet onderwijs en mbo bezocht.

De nieuwe filmselectie voor het School Program is tot stand gekomen met input vanuit het onderwijs. In het voorjaar vonden bijeenkomsten plaats om docenten vanuit verschillende onderwijsniveaus en vakgebieden in de gelegenheid te stellen feedback te geven op een aantal films op de longlist. Ook hebben leerlingen en studenten op verschillende scholen in en rondom Amsterdam als testklas bijgedragen aan de totstandkoming van de filmselectie.

Onderdeel van de filmselectie voor primair en speciaal basisonderwijs is Nelson het minivarken (Anneke de Lind van Wijngaarden), over een gezin wiens schattige biggetje zeven jaar en vijfhonderd kilo later helemaal geen minivarken blijkt te zijn. Met de stem van Maarten van Rossem wordt Nelson een nog groter personage. Voor tweedeklassers van het voortgezet onderwijs wordt in samenwerking met Kamp Westerbork een contextprogramma aangeboden bij de animatieserie His Name Is My Name (Eline Jongsma, Kel O'Neill). De bovenbouw kan zich middels een shorts programma laten verrassen door de diversiteit in stijl en vertelvormen binnen het documentairegenre of kiezen voor inhoudelijke verdieping rondom maatschappelijke thema's aan de hand van onder andere films zoals Ik zeg je eerlijk (Eva Nijsten), Nyanga (Medhin Tewolde Serrano), The Story of Ne Kuko (Festus Toll) en Watani My Homeland (Marcel Mettelsiefen).

Specials
In samenwerking met regisseur Tessa Leuwsha en producent Pieter van Huystee Film is een interactief onderwijsprogramma ontwikkeld rondom Moeder Suriname – Mama Sranan (Tessa Leuwsha), waarin leerlingen en studenten onder leiding van een moderator en aan de hand van filmfragmenten in gesprek gaan over de gezamenlijke geschiedenis en koloniale verhoudingen van Nederland en Suriname. Voor mbo-studenten in de richting Zorg & Welzijn is een vernieuwd verdiepingsprogramma rondom het thema verlies en rouw te volgen.

In het hele land
Ieder jaar breiden de IDFA schoolvoorstellingen zich uit over extra locaties in het land. IDFA hoopt hiermee meer scholieren in heel Nederland de kans te bieden om mooie documentaires te zien. Meer informatie

Bekijk de volledige filmselectie voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo op onze website en schrijf je klas uiterlijk 15 september in.

___

IDFA's onderwijsprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, Brook Foundation, Deloitte Impact Foundation, ELJA Foundation en IDFA Dikke Vrienden+.