
IDFA x RSGA Design: 'Een partnerschap gebaseerd op inhoud duurt het langst'
Als je bij elkaar past, kun je elkaar versterken. En dat is zeker het geval bij IDFA en RSGA Design. Oprichter van RSGA Titus Darley, tevens eigenaar van zijn eigen particuliere designstoelenmuseum en algeheel designmeubel-aficionado, en IDFA’s zakelijk directeur Cees Van ’t Hullenaar vertellen over dit duurzame partnership.
Als je bij elkaar past, kun je elkaar versterken. En dat is zeker het geval bij IDFA en RSGA Design. Oprichter van RSGA Titus Darley, tevens eigenaar van zijn eigen particuliere designstoelenmuseum en algeheel designmeubel-aficionado, en IDFA’s zakelijk directeur Cees Van ’t Hullenaar vertellen over dit duurzame partnership.

De ontmoetingsruimte in het IDFA Vondelparkpaviljoen. Tafel van Atelier van Assendonk.
Waaruit bestaat het partnerschap tussen RSGA Design en IDFA?
Cees van ’t Hullenaar (IDFA): “De ontmoetingsplek naast de filmzaal in IDFA Vondelpark is tot stand gekomen met dank aan RSGA Design. Titus maakte het mogelijk de plek in te richten en de authentieke sfeer te geven die het verdient. Duurzaamheid en esthetiek waren daarbij belangrijk voor RSGA Design, iets dat in hun DNA verankerd zit, maar ook in dat van IDFA.”
Titus Darley (RSGA Design): “Wij hebben de meubels en de stoffen geleverd voor de ontmoetingsruimte. De architect &prast&hooft heeft de spullen gekozen uit ons magazijn en de ruimte ingericht. De lange tafel, de fauteuils en de geblokte banken zijn gebruikt voor beurzen of exposites en hebben we voor IDFA met gebruik van reststoffen weer als nieuw gemaakt. Samen hebben we een authentieke omgeving gecreëerd.”
Cees van ’t Hullenaar: “In IDFA Vondelpark werken we zoveel mogelijk met hergebruikte materialen. De historische waarde van het pand willen we zoveel mogelijk terugzien in de indeling en de inrichting. Titus begrijpt dat. RSGA Design steunt meerdere maatschappelijke en culturele organisaties.”
Waar let je op als je een huiselijke ontmoetingsruimte voor een documentairefilminstituut moet aankleden?
Titus: “Het moest een plek worden waar bezoekers en IDFA-medewerkers zich thuis voelen. Met een huiselijke sfeer, niet te gladjes. Met vintagemeubilair kun je dat bereiken. Ook vanwege het budget hebben we ervoor gekozen om te werken met wat we al hadden. En dat is best lastig in een bestaande ruimte. Het moet maar net passen. We konden spullen gebruiken die uit de collectie zijn of die we bij onze reguliere klanten niet kunnen inzetten. De hele lange tafel van Atelier van Assendonk bijvoorbeeld, konden we niet zomaar ergens kwijt. Maar wel in deze bijzondere ruimte bij IDFA. De meubels zijn eerst opgeknapt. Zo is het een relatief kleine investering met een groot rendement. Alleen de vier houten bankjes van Martin Visser in de hal hebben we speciaal laten maken.”


Banken en fauteuils in de ontmoetingsruimte. Rechts de bankjes van Martin Visser in de hal.
Een bedrijf dat designmerken beheert en een documentairefilmfestival, hoe komen die twee bij elkaar?
Titus: “Ik leerde het festival jaren geleden kennen door mijn kinderen, die er met school naartoe gingen. Ik waardeer documentaires omdat ze mij onverwachte, maatschappelijke onderwerpen presenteren, waar ik anders niet mee geconfronteerd zou worden. Documentairemakers hebben vaak het hart op de juiste plek, ze willen de wereld goed achterlaten. Dat wil ik ook met mijn bedrijf. En documentaire is een kunstvorm, in dat artistieke vinden wij elkaar.”
Duurzaamheid en een liefde voor het artistieke dus.
Cees: “Dat is ook voor IDFA belangrijk. Dat zie je in de keuzes die we hebben gemaakt voor IDFA Vondelpark. Als je elkaar begrijpt, dan kun je elkaar versterken. Zo krijgt een partnership inhoud, en is het meer dan een financiële transactie. Natuurlijk is dat ook belangrijk voor ons, we zijn voor een groot deel afhankelijk van partnerships. Maar ze werken het beste als het meer is dan een logo plakken op een poster.”
Titus: “Een partnerschap duurt in mijn ervaring het langst als het op inhoud gebaseerd is. Ontwerpers zijn authentieke mensen, net als filmmakers. Wij vinden het belangrijk om dingen zelf te bedenken. Wij zijn een klein Nederlands bedrijf, we produceren lokaal en een deel van wat we verdienen willen we ook weer lokaal terug investeren. Met de opening van IDFA Vondelpark zag ik een kans dit voor IDFA te doen. Met dit partnerschap maken we samen een prettige ontmoetingsplaats mogelijk, waar mensen geïnspireerd kunnen raken door de meubels en het verhaal dat erachter zit. Originele spullen, lokaal geproduceerd, hergebruikt, opgeknapt en zonder dat er bakken met geld tegenaan gegooid zijn. Zo is de ruimte niet supergelikt geworden, zoals je vaak in hoofdkantoren ziet. Maar een plek die tijdloos, warm en huiselijk is.”
De ontmoetingsruimte wordt voorafgaand aan de officiële opening van IDFA Vondelpark in 2024 verder ingericht.
Wil je IDFA ook steunen? Dat kan zakelijk of privé. Kijk wat je voor IDFA kunt beteken op idfa.nl/steun.
Meer weten over de Nederlandse merken van RSGA DSGN? Kijk op rsgadesign.com.
