Eat | Tech | Kitchen
La cucina futurista, in 1932 gepubliceerd door de Italiaanse dichter Filippo Marinetti, was een manifest vermomd als culinaire publicatie. De futuristen voorzagen een hoogtechnologische toekomst waarin gemotoriseerde snelheid en mannelijke daadkracht centraal zouden staan. Pasta is voor slappelingen, vond Marinetti. Hij stelde daar een wetenschappelijk gefundeerde kookkunst tegenover, met ozonverstuivers en chemische bewerkingen om vitamines te conserveren. Het was een soort moleculaire gastronomie avant la lettre maar dan extremer.
Inmiddels leven we in de technologische samenleving die de futuristen nastreefden, maar ziet die er heel anders uit dan zij bedacht hadden. Reden voor kunstenaars Klasien van de Zandschulp en Emilie Baltz om het futuristisch koken nieuw leven in te blazen. Een rudimentaire chatbot nodigt bezoekers uit hun dromen en angsten over de toekomst te delen, en stelt op basis daarvan gerechten samen. Vergelijkbaar met Marinetti, die een revolutie van de Italiaanse eetcultuur propageerde, ontstaan zo nieuwe rituelen en recepten voor het digitale tijdperk.