InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Onderwijs
Festival
Voortgezet onderwijs
Het korte filmblok

Het korte filmblok

In dit programma voor voortgezet onderwijs leerjaar 2 t/m 6 en mbo, dat bestaat uit drie korte documentaires, staat reflectie op de beeldtaal van de films voorop.

Door de gevarieerde filmselectie komen leerlingen en studenten in korte tijd in aanraking met verschillende verhalen, stijlen en vertelvormen. Het totale programma zal ongeveer 80 minuten duren; dit is inclusief nagesprek en/of Q&A.

Nyanga

Regie: Medhin Tewolde Serrano
20 min. 

Op een dag, tijdens het jagen met zijn vader en broer, wordt Nyanga met een net gevangengenomen. Per schip wordt hij naar Amerika ontvoerd. Daar, op zee, bekruipt hem voor het eerst het gevoel: wat als ik nooit meer thuiskom? In Mexico wordt hij gedwongen om voor een plantagehouder te werken. Gevoelens van onzekerheid, vernedering en frustratie zijn groot, maar zijn drang om weer vrij te zijn, is altijd groter. Aangespoord door een droom bereidt hij een ontsnapping voor, waarna hij en andere tot slaaf gemaakten niet naar huis zullen terugkeren, maar wel hun vrijheid kunnen herwinnen. Met verrassend schimmenspel en handgemaakte animaties brengt deze korte film een ode aan revolutie en verzet.

Thema's: slavernij, verzet, moed

Tungrus

Regie: Rishi Chandna
13 min.

In een flatje in een buitenwijk van Mumbai zet een haan het huishouden van een Indiase familie op zijn kop. Geamuseerd dan wel geïrriteerd doen de gezinsleden om beurten verslag van de bizarre situatie. Een haan als huisdier, dat heeft toch niemand? Rap doorsneden met beelden van de haan in actie groeit dit portret uit tot een frisse tragikomedie. Gaandeweg ziet iedereen zich in dit even onorthodoxe als lichtvoetige gezinsportret gedwongen de onvermijdelijke morele vraag te stellen: ga ik de haan opeten?

Thema's: (huis)dieren, familie, humor

TicToc

Regie: Mark Waters
23 min.

Felix is zestien, een stoere jongen die houdt van fitness en sport. Maar als hij foto’s van vroeger bekijkt, kan hij nauwelijks geloven dat hij dat zorgeloze kind was. Want Felix heeft het syndroom van Gilles de la Tourette en dat maakt het leven zwaar. Het wordt nog zwaarder door het onbegrip dat hij vaak tegenkomt, mensen die hem beledigen en direct hun oordeel klaar hebben. Het maakt hem kwaad en ongelukkig. Hij wil graag duidelijk maken wat Tourette echt is.

Thema's: neurodiversiteit, pesten, zelfvertrouwen