Festivalprogramma
In totaal presenteerde IDFA 2022 290 documentaires en interactieve projecten afkomstig uit meer dan 80 landen, waarvan 81 wereldpremières, 41 internationale premières en 17 Europese premières. Elf dagen konden publiek en professionals op meer dan 20 locaties door heel Amsterdam deelnemen aan duizend publieke (film)voorstellingen, live events, de DocLab tentoonstelling, de VR cinema en de educatievoorstellingen. Via IDFA Extended was de openingsfilm All You See van Niki Padidar te zien in 35 filmtheaters door heel Nederland.
Focusprogramma's en eregast
Industry Talk: Laura Poitras x ICFR: Filmmakers at Risk in ITA Amsterdam. (Coen Dijkstra)
Elk jaar presenteert IDFA een aantal focusprogramma's over urgente thema's of met een filminhoudelijke invalshoek. In 2022 waren dat Playing Reality, een programma met films over de relatie tussen film en theater als ruimte en concept, en Around Masculinity, over het traditionele beeld van mannelijkheid in de documentaire, en hoe stereotyperingen over masculiniteit niet alleen door films gecreëerd en in stand gehouden worden, maar ook worden ondervraagd en onttakeld. Het programma Not Yet Yes, gecureerd door Simon(e) van Saarloos, probeerde een alternatief te bieden voor de gangbare manier waarop in documentaires het proces van coming out wordt getoond - van lijden in stilte tot vrij zijn.
De Amerikaanse filmmaker en activist Laura Poitras was in 2022 eregast van IDFA. Niet alleen werd een groot deel van Poitras’ oeuvre vertoond, waaronder haar met een Gouden Leeuw bekroonde nieuwste film All the Beauty and the Bloodshed ook stelde Poitras voor IDFA een Top 10 samen van films die raken aan haar passie voor de documentairecinema.
IDFA DocLab
Opening Night DocLab: Nervous Systems tentoonstelling in de Brakke Grond. (Jurre Rompa)
DocLab, IDFA’s programma voor interactieve en immersieve documentaires en projecten, vierde in 2022 de zestiende editie onder de noemer Nervous Systems, een verwijzing naar ons eigen zenuwstelsel dat gevoed wordt door onze zintuigen, en naar de werkelijkheid om ons heen met een steeds nerveuzer netwerk van systemen rond machtsdynamiek en sociale normen. Hoe voelt het om nu te leven? Hoe ervaren we de wereld, en welke rol spelen onze zintuigen hierin? Met digitale kunst, multizintuigelijke XR ervaringen, een serie live events, performances, een motion-capture stage en de steeds verder uitdijende metaverse keerde DocLab terug naar de Brakke Grond in hartje Amsterdam.
IDFA Talks
Simon(e) van Saarloos en Orwa Nyrabia bij IDFA Dialogue: What gender are film festivals? in De Balie in Amsterdam. (Roger Cremers)
Grote meerwaarde van IDFA ten opzichte van reguliere bioscoopvertoningen is dat de films en projecten in een context worden geplaatst. Dat gebeurt door middel van gesprekken met regisseurs en publiek, reflecties door experts maar ook door evenementen en publicaties. De meeste van deze gesprekken, discussies en inleidingen vonden in 2022 weer in de zalen plaats. Een aantal zijn ook opgenomen om later in het festival online te laten zien. De Film- en Filmmaker Talks zijn er voor publiek en professionals, de Industry Talks is een serie talkshows in verschillende vormen en maten exclusief voor de aanwezige gasten.
Awards
De winnaars van IDFA's 35e editie competitie programma's bij de Awards Ceremony in ITA Amsterdam. (Coen Dijkstra)
Donderdag 17 november werden in ITA (Internationaal Theater Amsterdam) tijdens de IDFA Awards Ceremony de winnaars bekendgemaakt van de 35ste editie van IDFA. Apolonia, Apolonia van Lea Glob won de IDFA Award voor Best Film in de international Competition, en Angie Vinchito’s Manifesto won de IDFA Award voor Best Film in de Envision Competition.
Lees meer over IDFA's festivalprogramma 2022
IDFA's publieksprogramma wordt mogelijk gemaakt door VriendenLoterij, Deloitte, VPRO, Fonds 21, de Volkskrant, Gieskes-Strijbis Fonds, WePresent by WeTransfer, Ammodo, NPO, Oxfam Novib, Saeco, Beeld & Geluid, De Groene Amsterdammer, Mama Cash, VICE, OneWorld, NTR, Creative Europe Media, Nederlands Filmfonds, European Cultural Foundation, VSBfonds, vfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vrienden, Dikke Vrienden, en Dikke Vrienden+van IDFA.
IDFA’s Envision Competition wordt mogelijk gemaakt door Ammodo.
IDFA DocLab wordt gesteund door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, CLICKNL, Gieskes-Strijbis Fonds, Nederlands Film Fonds, Onassis Foundation en de Dikke Vrienden+ van IDFA.
DocLab research partners zijn MIT Open Documentary Lab, Beeld & Geluid, ARTIS-Planetarium, Atlas V, Bombina Bombast, Diversion cinema, East City Films, Eye Filmmuseum, Kaspar AI, National Film Board of Canada, ONX Studio, Polymorf, POPKRAFT, Sandman Studio, The Immersive Storytelling Studio (National Theatre), en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.