Educatie
Educatie is een belangrijk speerpunt in de programmering van IDFA. Het kijken naar documentaires helpt kinderen en jongeren een mening te vormen en het verruimt hun blik op de wereld. Tegelijkertijd ontwikkelen ze een kritische blik op film en andere audiovisuele media. IDFA wil hiermee bijdragen aan een mediawijze samenleving.
Schoolvoorstelling: Echt gebeurd? (Foto: Angeniet Berkers)
IDFA’s educatieprogramma richt zich op leerlingen vanaf groep 6 in het basisonderwijs, alle klassen in het voortgezet onderwijs en op mbo-studenten. Naast zaalprogramma’s tijdens het festival en in Het Documentaire Paviljoen biedt IDFA ook online films aan via het kanaal Docschool Online voor vertoning in de klas.
In 2023 zijn, net als in 2022, maar liefst 50.000 leerlingen bereikt met het educatieprogramma: ruim 21.000 via online bezoeken, ruim 26.000 in het theater tijdens het festival en door het jaar heen, en 900 leerlingen tijdens 20 voorstellingen in het Het Documentaire Paviljoen.
Een nieuw onderkomen in het Vondelpark
Met de verhuizing naar het Vondelpark heeft IDFA’s educatieprogramma extra slagkracht gekregen. Zo is het vanaf het najaar van 2023 mogelijk voor scholen om ook buiten de festivalperiode deel te nemen aan filmlessen in de filmzaal van Het Documentaire Paviljoen. Door deze toevoeging ontstaat er meer ruimte voor verdieping in de aangeboden lessen en workshops. Dat dit voorziet in een behoefte van scholen blijkt wel uit het feit dat er in drie maanden tijd ruim twintig filmlessen geboekt werden.
Een voorbeeld van een programma dat aangeboden werd is De verhalen van mijn (groot)ouders. Hierin onderzoeken scholieren aan de hand van verschillende filmfragmenten hoe de gevolgen van een oorlog doorwerken in verschillende generaties en op welke manier filmmakers deze zoektocht verbeelden. Een ander voorbeeld is het programma Echt Gebeurd?. Hier onderzoeken kinderen samen met een filmmaker het grijze gebied tussen documentaire en fictie.
Bij alle programma’s die in Het Documentaire Paviljoen worden aangeboden, staan filmbeleving, filmanalyse, interactie en reflectie voorop. Hier vind je het volledige educatieprogramma.
Bekijk hier een terugblik op de programma’s die in het najaar van 2023 plaatsvonden in het Vondelpark.
Festival
Film still uit Scenes with My Father (Biserka Šuran)
Tijdens het festival bestond het educatieprogramma uit zo'n tachtig voorstellingen voor scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs en voor mbo-studenten. De filmselectie kwam tot stand in nauwe samenwerking met het onderwijs en bevatte thema’s als scheiding, vriendschap, migratie, sociale media, gender en sport. Uiteraard bood elke film aanknopingspunten voor gesprekken en analyses over de filmtaal en de thema's, ondersteund door lesmateriaal en gesprekken in de zaal. De inzet dit jaar was het verhogen van de kwaliteit van het moderatieprogramma. Door het aantrekken van meer professionals en door het schrijven van uitgebreide handleidingen is dit gelukt en was de waardering van dit programmaonderdeel een 8,3. De gemiddelde waardering van het educatieprogramma lag dit jaar op een 8,4, waarbij de locaties en de communicatie het hoogst gewaardeerd werden.
Ook buiten Amsterdam groeide het aantal leerlingen aanzienlijk. De structurele en intensieve samenwerking met satelliettheaters wierp dit jaar zijn vruchten af, waarbij het landelijke bereik nog nier eerder zo groot was. We blijven ook de komende tijd hierop inzetten, vanuit de ambitie dat IDFA ook buiten de Randstad een steviger voet aan de grond krijgt binnen het cultuuronderwijs.
IDFA's onderwijsprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door Deloitte Impact Foundation, Fonds 21, inVision Subtitling BV, IDFA’s Dikke Vrienden+ en Mecenassen.