Festivalprogramma
In totaal presenteerde IDFA tijdens de editie van 2023 zo'n 283 documentaires en nieuwemediaprojecten, uit 95 verschillende landen, waarvan 77 wereldpremières, 39 internationale premières en 11 Europese premières. Elf dagen konden het publiek en professionals op meer dan 20 locaties door heel Amsterdam zo'n duizend publieke (film)voorstellingen, live events, de DocLab tentoonstelling, VR cinema en educatievoorstellingen bezoeken. En voor het eerst was ook Het Documentaire Paviljoen in het Vondelpark een festivallocatie.
Focusprogramma's en eregast
Elk jaar presenteert IDFA een aantal focusprogramma's over urgente thema's of met een filminhoudelijke invalshoek. In 2023 waren dat Fabrications en 16 Worlds on 16. Fabrications verkent de unieke vertrouwensband tussen documentaire en publiek, en presenteert tien films waarin de waarheidsbelofte van het genre wordt onderzocht. 16 Worlds on 16 gaat over het honderdjarig bestaan van het 16mm-filmformaat en verkent hoe de geschiedenis van de documentairefilm hierdoor is beïnvloed. Daarnaast onderzocht het speciale programma Corresponding Cinemas hoe het werk van de ene filmmaker het werk van de andere inspireert.
De gerenommeerde filmmaker Wang Bing was dit jaar eregast van IDFA en gaf in de grote zaal van Koninklijk Theater Tuschinski een Guest of Honor Talk. Ook stelde hij een Top 10 samen, met recente films van onafhankelijke Chinese makers die ons nieuwe sociale, politieke en historische inzichten gaven in een unieke filmtaal. Ook eerde IDFA de veelzijdige filmmaker en kunstenaar Peter Greenaway met de Lifetime Achievement Award, een zorgvuldig samengesteld retrospectief en een uitgebreide Talk.
Het interdisciplinaire programma Contagious & Queer, samengesteld door Simon(e) van Saarloos, ontvouwde zich zes dagen lang in het IDFA Vondelparkpaviljoen.
Guest of Honor Talk: Wang Bing in Koninklijk Theater Tuschinski (Foto: Roger Cremers)
IDFA DocLab
IDFA DocLab is een interdisciplinair platform voor interactieve documentairekunst en immersieve storytelling. Het biedt publiek en professionals de kans om zich te verdiepen in het veld waar documentaire, kunst, digitale media en nieuwe technologieën elkaar kruisen. Met het thema Phenomenal Friction omarmde DocLab in 2023 wrijving als essentieel onderdeel van menselijke interactie en onderzocht het programma de impact van digitale technologie, immersieve media en kunstmatige intelligentie in relatie tot de manier waarop we met elkaar en de wereld omgaan.
DocLab Exhibition
De programmering van de 10-daagse, gratis toegankelijke tentoonstelling in De Brakke Grond was diverser dan ooit, met projecten van makers uit verschillende landen en met verschillende achtergronden. Deze diversiteit strekte zich uit tot een breed scala aan media en formats, waaronder innovaties in digitale vertelkunst in boekvorm, indiegames, virtual- en augmented reality-ervaringen, live performance, installaties, film en verschillende projecten die experimenteerden met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI.
VR-ervaringen
Interactieve en immersieve digitale kunstwerken bieden mogelijkheden om te experimenteren met nieuwe tentoonstellingsvormen en het publiek daarbij te betrekken. Dit jaar werd de mogelijkheid om VR te ervaren vergroot door het aantal gratis toegankelijke VR-stations te verhogen en de VR Gallery, waarvoor bezoekers een kaartje kopen, uit te breiden. Ze werden gedurende het hele festival intensief gebruikt en bezocht. Dit belooft groei voor het veld van immersieve kunst.
DocLab voor professionals
Naast een festivalprogramma voor publiek en live optredens in de Brakke Grond en het ARTIS-Planetarium, programmeerde DocLab ook activiteiten voor professionals. Zoals, voor het 6e jaar op rij, het internationale Research & Development-programma in samenwerking met het Massachusetts Institute of Technology (MIT).
IDFA Talks
Grote meerwaarde van IDFA ten opzichte van reguliere bioscoopvertoningen is dat films en projecten in een maatschappelijke of cinematografische context worden geplaatst. Dat gebeurt door middel van voor- en nagesprekken en discussies met regisseurs en publiek, reflecties door experts maar ook door evenementen en publicaties.
De Film en Filmmaker Talks zijn er voor publiek en professionals. Steve McQueen en Bianca Stigter waren op IDFA 2023 aanwezig om met filmjournalist Dana Linssen in gesprek te gaan over hun film Occupied City (De Bezette Stad). Met Maite Alberdi was er tijdens het festival een Filmmaker Talk en een uitgebreid gesprek na de vertoning van haar film The Eternal Memory.
Awards
De winnaars in de competities van IDFA's 36e editie bij de Awards Ceremony in ITA (Foto: Roger Cremers)
Donderdag 16 november werden in Internationaal Theater Amsterdam tijdens de IDFA Awards Ceremony de winnaars bekendgemaakt van de 36ste editie van IDFA. 1489 van Shoghakat Vardanyan won de IDFA Award for Best Film in de International Competition. De IDFA Award for Best Film in de Envision Competition werd uitgereikt aan Ariel Kuaray Ortega en Ernesto de Carvalho voor Canuto’s Transformation.
IDFA's publieksprogramma wordt mogelijk gemaakt door VriendenLoterij, Deloitte, VPRO, Fonds 21, de Volkskrant, WePresent by WeTransfer, Ammodo, NPO, Oxfam Novib, Saeco, Beeld & Geluid, De Groene Amsterdammer, Mama Cash, National Geographic Documentary Films, Cortazu, OneWorld, NTR, Creative Europe Media, Nederlands Filmfonds, European Cultural Foundation, VSBfonds, vfonds en de Vrienden, Dikke Vrienden, en Dikke Vrienden+ van IDFA.
IDFA’s Envision Competition wordt mogelijk gemaakt door Ammodo.
IDFA DocLab wordt gesteund door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, CLICKNL, Nederlands Filmfonds en de Dikke Vrienden+ van IDFA.
DocLab research partners zijn MIT Open Documentary Lab, Beeld & Geluid, ARTIS-Planetarium, Bombina Bombast, Cepir, Diversion cinema, East City Films, Eye Filmmuseum, The Immersive Storytelling Studio (National Theatre), Kaspar AI, Mathilde Renault, National Film Board of Canada, Nu:Reality, ONX Studio, Polymorf, POPKRAFT, Sandman Studio, ScanLAB en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.