InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Over IDFA
Jaarverslagen
Jaarverslag 2023
Sociale verantwoordelijkheid

Sociale verantwoordelijkheid

IDFA biedt volop ruimte aan films en projecten uit niet-westerse culturen; aan werk dat vanuit uiteenlopende perspectieven is gemaakt door ondergerepresenteerde filmmakers. Dat zit in het DNA van IDFA en het IDFA Bertha Fund en is ook verweven met het documentairegenre, waarin veel ruimte is voor geschiedenissen waar (te) weinig aandacht aan is besteed. IDFA gelooft hartgrondig dat een mondiale benadering leidt tot een artistieke verrijking van het genre en bijdraagt aan een meer hoogwaardige vorm van informatie en reflectie voor publiek, professionals en scholieren.

Programma

De diversiteit van het festivalprogramma wordt jaarlijks getoetst en gemonitord. Om tot een meer divers programma te komen is het researchgebied verruimd en bezochten programmeurs festivals in niet-westerse landen. Het selectieteam is uitgebreid met experts uit o.a. Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië, Afrika en Oost-Europa.

In 2019 en 2020 is het aandeel niet-westerse films gestegen van 25% naar bijna 40%. In de periode 2021-2023 is dit aandeel stabiel gebleven op circa 40%. De komende periode is het doel om dit percentage ten minste stabiel te houden en waar mogelijk te laten groeien tot 50%. Bij het Forum was in 2023 maar liefst 59% van de geselecteerde projecten afkomstig uit bovengenoemde regio's. 

Daarnaast streeft IDFA ernaar om het aandeel vrouwelijke makers 50% te laten zijn. In 2023 was 44% van de makers van de voor IDFA geselecteerde films vrouwelijk. Bij het Forum was dat 48% van de regisseurs en producenten. Bij Docs for Sale was dat 39,5%.

Infographics IDFA annual report 2023 NL Films and projects country count
Infographics IDFA annual report 2023 NL Gender stats Program joined

Organisatie

IDFA streeft naar een diverse, inclusieve organisatie. De afgelopen periode is de samenstelling van de Raad van Toezicht, het bestuur, het personeel, de selectiecommissies en het team van scouts gevarieerder geworden. De HR Manager besteedt ruim aandacht aan inclusie en het welzijn van de werknemers. Bij de invulling van vacatures wordt actief gelet op diversiteit. IDFA laat zich adviseren over inclusieve vacatureteksten, ontwikkelde een taalgids voor inclusief taalgebruik en werkt met een introductieprogramma voor nieuwe medewerkers.

BK20231113 Doc Lab 181

IDFA-personeel en vrijwilligers bedienen het publiek tijdens het festival. (Foto: Bernard Kalu)

Toegankelijkheid

IDFA heeft de afgelopen periode geïnventariseerd welke fysieke beperkingen een of meer barrière(s) voor festivalbezoek met zich meebrengen. Op basis daarvan zijn kansen en verbeterpunten in kaart gebracht. Sindsdien zijn er concrete stappen gezet, zoals betere service voor rolstoelgebruikers, meer films met audiodescriptie en ondertiteling voor slechthorenden, live ondertiteling bij nagesprekken en jaarlijks een aantal prikkelarme voorstellingen. In 2023 waren dit 35 voorstellingen binnen het festivalprogramma. 

Ook voor DocLab geldt dat bijna alle installaties en performances rolstoeltoegankelijk zijn gemaakt. Daarnaast bieden alle films die online vertoond worden de keuze tussen verschillende soorten ondertiteling en audiodescriptie. Tot slot heeft IDFA samen met een  instelling voor speciaal onderwijs een lesprogramma ontwikkeld voor kinderen met een visuele beperking, waarvan tijdens IDFA 2023 een pilot heeft plaatsgevonden. In 2024 wordt deze met de ontvangen feedback verder ontwikkeld. 

Naast publieksprogrammering is veel aandacht besteed aan communicatie over toegankelijkheid. Dit betreft het verstrekken van informatie over de toegankelijkheid per locatie, over de taal die in een film gesproken wordt en bij welke films er reguliere ondertiteling, ondertiteling voor doven en slechthorenden of audiodescriptie beschikbaar is. In communicatie en programmering wordt samengewerkt met Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid, Stichting Welzijn Doven Amsterdam en IederIn.

Duurzaamheid

IDFA presenteert elk jaar films, talkshows en nieuwemediaprojecten waarin duurzaamheid en milieu centraal staan. Maar IDFA neemt ook zelf concrete maatregelen voor een duurzamer en milieuvriendelijker festival. Dit zijn maatregelen om uitstoot te verminderen, vervuiling tegen te gaan en op een hulpbronnenefficiënte manier te werken.

Zo vergoedt IDFA alleen vliegtickets voor geaccrediteerde gasten als de reisafstand meer dan 500 kilometer is. Ook worden alle gasten (in samenwerking met Choo-Choo) actief gestimuleerd om met de trein te komen. Bovendien werkt IDFA samen met leveranciers die gerecyclede materialen gebruiken en is de festivalcatering vegetarisch. Om het drukwerk te minimaliseren, worden gidsen en magazines online aangeboden. Filmtransport en het stemmen voor de publieksprijs worden online georganiseerd. 

Bij de verhuizing naar het Vondelparkpaviljoen zijn maatregelen genomen om het pand te verduurzamen door hergebruik van bestaande onderdelen en door te investeren in isolatie en energiezuinigere infrastructuur en apparatuur. Er is een energiescan uitgevoerd door een expert van de gemeente, waarna extra maatregelen zijn genomen. Samen met de gemeente wordt een vervolgtraject opgesteld. Eind 2023 is een nulmeting gehouden die inzichtelijk maakt waar voor IDFA de meeste winst te behalen valt. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met de Green Producers Club (GPC). In 2024 worden deze resultaten gebruikt voor een roadmap naar een duurzame aanpak van het festivalmanagement, om uiteindelijk in 2050 volledig klimaatneutraal te kunnen zijn.

20231004 BERN4075

Zaal in Het Documentaire Paviljoen, ingericht met hergebruikte designmeubels van partner RSGA Design