InstituteFestivalProfessionals
EN/NL
Doneer
Loading...
MyIDFA
Over IDFA
Jaarverslagen
Jaarverslag 2024
Sociale verantwoordelijkheid

Sociale verantwoordelijkheid

IDFA biedt volop ruimte aan films en projecten uit niet-westerse culturen; aan werk dat vanuit uiteenlopende perspectieven is gemaakt door ondergerepresenteerde filmmakers. Dat zit in het DNA van IDFA en het IDFA Bertha Fund en is ook verweven met het documentairegenre, waarin veel ruimte is voor geschiedenissen waar (te) weinig aandacht aan is besteed. IDFA gelooft hartgrondig dat een mondiale benadering leidt tot een artistieke verrijking van het genre en bijdraagt aan een meer hoogwaardige vorm van informatie en reflectie voor publiek, professionals en scholieren.

Programma

De diversiteit van het festivalprogramma wordt jaarlijks getoetst en gemonitord. In 2021-2024 is het aandeel niet-westerse films stabiel gebleven op ongeveer 40%. Het afgelopen jaar was het aandeel niet-westerse films 36,7%. De komende periode 2025-2028 is het doel om dit percentage ten minste stabiel te houden en waar mogelijk te laten groeien tot 50%. Voor vrouwelijke makers is het in 2019 bepaalde percentage van 50% het jaarlijkse streven. In 2024 werden de films in het programma van IDFA geregisseerd door 125 mannen, 102 vrouwen en 7 non-binaire personen. Bij 29 films was er sprake van een gemengde co-regie.

Ook het Forum draagt middels de selectie, het gastenbeleid en programma’s bij aan hetgeen IDFA van belang acht: een pluriform aanbod van filmmakers met een diverse culturele en geografische achtergrond. De afgelopen jaren is door scouting, intensieve samenwerking met het IBF en een gedifferentieerd prijsbeleid het aandeel projecten uit Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Oost-Europa flink gestegen. In 2019 was 30% van de ingediende projecten afkomstig uit bovengenoemde regio’s, in 2023 was dat 40% en in 2024 wederom 40%. Van de geselecteerde projecten kwam maar liefst 59% uit deze delen van de wereld.

Infographics IDFA annual report 2024 NL Country of production Program New Media
Infographics IDFA annual report 2024 NL Gender stats Program 1 2

Organisatie

IDFA streeft naar een diverse, inclusieve organisatie. De afgelopen periode zijn RVT, bestuur, staf, de selectiecommissies en het team van scouts gevarieerder samengesteld. De HR Manager besteedt ruim aandacht aan inclusie en het welzijn van de werknemers. Bij de invulling van vacatures wordt actief gelet op diversiteit. Dat resulteerde in 2024 in team dat bestond uit 99 werknemers waarvan 45 een cultureel diverse achtergrond hadden (45%). Vervolgens hadden 23 van de 99 werknemers een niet-Europese achtergrond (23%).

AB20241511 DOC Lab Festival 24

IDFA-personeel, bezoekers en programma-adviseurs komen samen bij de DocLab-expositie (Foto: Angeniet Berkers)

Toegankelijkheid

Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben een beperking, wat hun toegang tot kunst en cultuur bemoeilijkt. IDFA werkt daarom aan een toegankelijker festival en heeft de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet.

Zo is de service voor rolstoelgebruikers verbeterd, zijn er meer films met audiodescriptie (AD) en ondertiteling voor slechthorenden (SDH), en is het aantal prikkelarme vertoningen gegroeid van 35 in 2023 naar 84 in 2024. Nederlandse documentairemakers werden actief benaderd over AD en SDH, wat leidde tot een verdubbeling van het aantal gebruikers van de Earcatch-app. Ook internationaal werd toegankelijkheid gestimuleerd, met meer SDH-vertoningen en een volledig rolstoeltoegankelijke VR Gallery.

Voor het eerst vonden prikkelarme vertoningen plaats in het Documentaire Paviljoen. IDFA-medewerkers namen hierbij vrijwilligerstaken over, wat het interne bewustzijn over toegankelijkheid vergrootte. Daarnaast werd een speciale webpagina gelanceerd en een campagne gevoerd met SAVT om AD en SDH meer bekendheid te geven.

Ook online zette IDFA stappen: vier films kwamen beschikbaar via VOD, waarvan twee met AD en alle met SDH. De gebruikservaring bleek echter voor verbetering vatbaar. In 2025 wil IDFA dit proces vereenvoudigen en AI-gegenereerde ondertiteling inzetten voor industrieprogramma’s, zodat een breder publiek toegang krijgt.

NS20241117 Doc Lab VR Gallery 03

De VR Gallery in de nieuwe locatie @droog is volledig rolstoeltoegankelijk (Foto: Nina Schollaardt)

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat centraal bij IDFA, zowel in de documentaires die we vertonen als in de manier waarop we ons festival organiseren. We nemen onze ecologische voetafdruk serieus en werken continu aan verbeteringen op het gebied van materiaalgebruik, catering, transport en afval.

Tijdens IDFA 2024 lag de focus op het verduurzamen van materialen, met minder drukwerk en herbruikbare alternatieven. Vrijwilligers-T-shirts worden bijvoorbeeld na afloop gewassen en hergebruikt, totebags zijn afgeschaft, en wegwerpservies is vervangen door afwasbaar servies. Op het gebied van catering is veganistisch en vegetarisch eten de norm bij publieke events en crew-lunches.

Ook in mobiliteit zetten we belangrijke stappen: we vergoeden alleen nog vliegtickets voor reizen boven de 500 km en stimuleren treinreizen via partners als ChooChoo en GVB. Binnen Amsterdam rijden onze festivalauto’s volledig elektrisch. Daarnaast is filmtransport volledig online en hanteren we een interne Green Code of Conduct om duurzaamheid bij staff, vrijwilligers en partners verder te verankeren.

Voor het tweede jaar op rij hebben we onze ecologische voetafdruk gemeten. De resultaten zijn niet één-op-één te vergelijken met vorig jaar, omdat we dit keer meer activiteiten meenamen in de meting, maar onze inspanningen werden beloond met een 3/5-sterrencertificering van de Green Producers Club. Een mooie erkenning, maar ook een aanmoediging om door te pakken.

Het einddoel is een klimaatneutraal IDFA in 2050. Samen met andere Nederlandse filmfestivals zetten we de volgende stappen op weg naar een duurzamer festival.

AB20241811 Outside 4

De nieuwe partner dit jaar: GvB (Foto: Angeniet Berkers)